mieje-header-pc-001.png
mieje-header-mob-001.png
mieje-header-pc-001.png

A MEJE bemutatkozása az AUTOMOTIVE szakmai kiállításon

 

A siker és a nagy érdeklődés az egyesület által kiállított, már sorozatgyártásban kézülő elektromos járművek sokféle környezetkímélő változatainak és az egyszerű használat bemutatásának volt köszönhető. A szakmai konzultációk mellett, a látogatók kérdéseire is válaszoltak a felkészült hoszteszek és a szakértők.

Bemutatásukkal bizonyítottuk, hogy ezek a tárgyak mindannyiunk jövőjét formáló, tudományosan, tervezetten megépített eszközök. Melyek már most, vagy nemsokára megszokott, a mindennapjainkban biztonságosan, a munkánkat, sportolásunkat, szórakozásunkat szolgáló eszközzé, járművekké válnak. 

Bemutattuk, hogy a javunkra működnek a ma még sokszor földön, vízen levegőben meghökkentő, vagy csodálkozást kiváltó eszközöket, az elektromos repülőt, a drónkamerát a, csomagot netán személyt szállító drón. Lehetőséget adtunk Rácz Sándor vízi jármű kereskedőnek, hogy reklámozza termékeit, így bemutatta a vízen 30-70 km/óra sebességgel sikló surföt, elektromos hajót, ill. motorcsónakot és egy TESLA elektromos személyautót. Látható volt az SIEMENS és az EON töltőállomások és az elektromos NISAN LIF személyautó és a minden látogató által várt egyszerű személyszállító eszközök, a biciklik, a motorkerékpárok, kis hobby autók. Merényi László fejlesztés közben mutatja be a hazai elektromos vízi gokartot. Látható volt még a Segway, ami eddig két és a ma már csak egykerekű Airwheel eszköz, amivel hangtalanul már egy keréken állva gurul az ember a járdán. Az elektromos motor és kerékpárgyártást illetően Mázló Imre és Franco Moro olasz-magyar fejlesztésében elkészített darabok és két magyar fejlesztésű elektromos motorkerékpár volt megtekinthető. A vízi járművek forgalmazásában eredményes Rácz Sándor személyesen mutatja be a nagyteljesítményű elektromos motorcsónakot, surfdeszkát és a családi vagy egyéni pihenést szolgáló elektromos hajtású úszószigetet.  A légi közlekedés bemutatására úgy reméltük, hogy sikerül elhelyeznünk a stand fölé        a magyar innovatív fejlesztés eredményeképpen létrejött elektromos műrepülőgépet, de sajnos főként technikai okokból csupán a 3x2 méteres LED falunkon repülés közben megjelenítve juthatott el közénk.

A kiállítás alkalmat nyújtott a szakmai területekkel történő egyeztetésekre az automatizáció és motorizáció fejlődésének irányairól. A mi bemutatónk olyan innovációkat is felsorakoztatott, amelyek úgy mutatnak a jövőbe, hogy nem csak a szakmailag erre a területre képzett látogatóink értik meg, hogy ezen újdonságok felhasználási területei milyen széles körben hoznak változást. Ilyen az irányított szerkezeti minőségben gyártható alumíniumhab, amit a NASA kutatóként is „becézett”, Jedlik Ányos és Gábor Dénes díjjakkal kitüntetett fejlesztője dr. Babcsán Norbert mutat be a kiállításon. 

Itt és most fel lehet és kell is készülni az újdonságok várható irányaira, mert a technikai fejlődés újdonságai minden esetben, így a jövőben is tárnak fel eddig ismeretlen területeket és velük veszélyforrásokat is. Ugyanakkor az arra a területre legtöbbször válaszokat és megoldásokat is kínálnak. Ezeket az irányokat követve láthatóvá válhatnak a védelmi, biztonsági, törvényi és szabályozási rendszerek kidolgozásához szükséges alap információk és a biztosítók lehetséges termékeinek alap elemei.      

Standunkon kiállítópartnerünk a villamosítás, automatizálás és digitalizáció egyik legnagyobb Európai világcége, a velünk kiállító SIEMENS, akivel bemutatjuk a legfrissebb fejlesztésű töltőállomását.

Látszólag túlléptünk az elektromos járművek és eszközök körén, mégis mindenki számára érthetően összekapcsoltuk a témákat, mivel bemutatunk egy alternatívát a „Zöldenergiától a Zöldrendszámig” címmel és „Ez a csoda, még nem kezdődött el” alcímmel. Bemutatóinkon kiemelten nagy fontosságú lesz az energiatermelés és felhasználás egyensúlyának megteremtésének kérdése. A megoldás lehetőségét mutatja be a FIVE-CORE AUTOMATIKA részéről Petik Tibor és Petik Viktor, valamint a GTE TECHNOLOGY részéről Szilágyi Péter és dr. Vajda Sándor.

A kiállítás várhatóan egyik legnagyobb meglepetése volt az egyesület tagjának COHERENCE biofeedback rendszere, amit partnerünk az Innoria Kft. ezen belül dr. Dávid Roland programvezető és a fejlesztők Durucz Szabolcs, Lovass László valamint a Testnevelési Egyetem részéről dr. Petrekanits Máté mutattak be. Az általuk képviselt fejlesztőcsoport nyolc évvel ezelőtt, modern bioszenzor technológiák alkalmazásával kezdett egy komplex szoftver fejlesztésébe, amely képes mérni, közvetlenül visszajelezni és kiértékelni a felhasználó érzelmi állapotát, illetve mentális funkcióinak pillanatnyi alakulását. A rendszer segítségével vizsgált járművezetők, nem csupán kiszűrhetők, maguk a problémák válhatnak kezelhetővé, így meg is előzhető-ek lesznek a balesetek és a járművezető sem veszíti el munkáját. Az eszközzel nem csupán az autókat, különleges járműveket vezetők mérésére, képzésére lehet hasznosítani, sportolóink mentális készségeit is fejlesztheti. Ez a technológia teszt jelleggel évek óta része a Testnevelési Egyetem Spiroergometriai Laboratórium vizsgálati módszereinek. Az eszköz több mint 28.000 mérésén tapasztalt adatainak feldolgozásából tudományos munkák, szakdolgozatok is születtek. A sportolók felmérésén túl fegyveres szakszolgálatok tagjai, pilóták, légiforgalmi irányítók extrém stressz terhelésének vizsgálatában is alkalmazásra került a rendszer. (forrás: dr. Fekete Dávid Roland)

A tagjaink, partnereink számára 3 napig lehetőség lesz szakmai és látogatói konzultációkra. Kikérve minden érdekelt fél véleményét, tanulságok halmazával gazdagodhatnak.

Olyan nagytapasztalattal rendelkező tagjaink várják majd a hozzánk érkező látogatókat, mint az IPE., az Ipari Parkok Egyesületének és a TTP., a Tudományos és Technológiai Parkok Szövetségének (science parkok) vezetősége Mórucz Norbert és dr. Dávid Roland. Különleges lesz a szakma és a látogatók számára, hogy olyanokkal találkozhatnak és konzultálhatnak, akik nem csupán vezetői az ipari parkokat segítő és az átalakulásukat vezető csoportnak, de 26 év után Ők mint MEJE tagok vezették vissza hazánkat az IASP., a Science Park világszövetség körébe ill., elhelyezték annak térképére a hazai TTP-ket.    

Nem csak a közvetlen érintetteknek állítottuk ki, mindenki számára tartogattunk meglepetést, láthatták, kézzel foghatták az anyagokat és tárgyakat, mégis érdekes helyzet, hogy egyes kiállított tárgyak csodálkozást vagy technikailag elismerést váltottak ki a szakmai körökben is. Annak ellenére, hogy történelmi tapasztalatból tudhatjuk, hogy a találmányok megjelenését követően nem is sokkal később megszokottá és természetes, szinte észrevehetetlenül használati tárgyakká válnak a mai csodák. Éppen úgy, mint egykor a kerékpár, a gőzgép és később robbanómotor vagy a repülőgép.

A kapcsolódó témákkal együtt gondolkodva, fontosnak tartjuk:

 • az energiatermelés és a felhasználás egyensúlyát
 • az ellátó hálózat kiépítését
 • a hálózat biztonságosságát
 • a töltőhelyek használati biztonságát

Segíteni tudunk több területen és feladatnak tekintjük:

 • e területen gondolkodó, tervezgető fiatalok felkutatását és támogatását
 • a fiatal ötletgazdák, tervezők, feltalálók segítését
 • meglévő tehetségek felkarolását
 • polcokon, fiókokban heverő találmányok újraélesztését
 • a készülő tervek szakmai támogatását
 • kutatások, fejlesztések egyetemi összekapcsolódását
 • a gondos és pontos tájékoztatás segítését
 • segíteni az oktatások szervezését, összekapcsolni szakmai hátterét
 • szervezni az oktatást és gyakorlati felhasználókat segítő oktató filmek gyártását
 • szakértői csoport létrehozását a szabályozás tökéletesítésére és a biztonságos működtetés ellenőrzésére
 • segíteni szabályzatokat előíró hatóságokat  
 • tájékoztatást nyújtani a felügyeleteknek ahhoz, hogy megakadályozzák és büntetni tudják azokat, akik körültekintés hiánya vagy más mulasztásból túlzó, netán üzleti érdekből szándékosan, téves adatokkal kívánják a hatóságokat és a felhasználókat megtéveszteni 

Útmutatást nyújtottak egymásnak a kiállítók és a partnerek, de közreműködhettek a látogatók is, mert el kell hárítani a fejlődést akadályozó tényezőket. Miközben gondos odafigyeléssel kell biztonságos használhatóságot teremteni még az újdonság használatbavétele előtt, nem engedhetjük meg, hogy a XXI. században, előírjanak képtelen és logikátlan tiltásokat vagy fölösleges szabályokat úgy, amint azt tették eleink a lovas személyszállító járművek leváltásánál. 

Célunk minden gyártó, forgalmazó és felhasználó pontos tájékoztatásának elősegítése, figyelmének felkeltése a mindenkori biztonságra, úgy a gyártásnál, mint használat közben.

    

vissza

email